Soru ve Cevaplarla Kompanzasyon

Merhaba arkadaşlar

   Kompanzasyon ile ilgili verileri soru cevap şeklinde paylaşarak daha iyi anlaşılacağını düşündüğüm için böyle bir çalışma yapmak istedim.Ayrıca iş hayatına girdiğinizde size bize basit sorular ile test etmeye çalışırlar.Buna çoğu kimse tanık olmuştur.Aslında o an aklında olmayan küçük bir bilgi sizi karşı tarafa mahcup etmese de o gibi bir şey oluyor.Böyle bir durum ile karşılaşıldığında eğer sorulan sorunun cevabını biliyorsanız emin şekilde çekinmeden verin ama yok tam emin değilseniz ya konuyu değiştirin ya da siz sorun ki dengelensin.
   Elektrik elektronik mühendisliğinin kapsadığı konuları okullarda gördük.İş hayatında gördüğümüz her ders aslında bir branş olmuş çıkmış.Tabi ki hepsini aklımızda tutma imkanımız yok ama küçük genel geçer bilgiler bilmek inanıyorum ki farklı kılacaktır, diyerek konu girişini tamamladıktan sonra şimdi soru cevaplara başlayalım.  

Endüktif Reaktif Güç nedir ?

Elektrodinamik prensiblere göre çalışan trafo,bobin,motor gibi tüketicilerin çalışması için gerekli olan manyetik alan mıknatıslanma akımı tarafından sağlanır.Bu mıknatıslanma akımına reaktif akım çekilen güce de reaktif güç denir.

Kapasitif Reaktif Güç nedir ?
Teorik olarak 2 iletken arasında yalıtkan varsa bu bir kondansatördür. Bu özelliğe sahip yükler kapasitif akım ve reaktif kapasitif güç çekerler. Kapasitif yük çeken tesis sisteme endüktif akıma ters zıt akım verdiği için tesisin çekmiş olduğu reaktif akımı azaltır.

Endüktif , Omik ve Kapasitif akım çeken tüketiclere 3'er örnek veriniz?
Endüktif : Balastlar,Trafolar,reaktörler
Omik      :Akkor flamanlı lambalar,reostalar,şofbenler
Kapasitif:Kondansotörler , Yüksüz yerlatı kablolaları, Yüksüz enerji nakil hatları


Cos(fi) ile Güç faktörü(Power Factor) arasındaki fark nedir?

ilişkisi nedeniyle güç faktörü sistemin harmonikli olarak çektiği reaktif güç denilebilir.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aktif Güç Nedir,Reaktif Güç Nedir

Sinusoidal AC dalga şekli, Tepe, ortalama, efektif(rms), değer tanımları...