Seri iletişim Nedir?



Seri bir linkteki verici veya sürücü belli bir anda bir bit olmak üzere, bitleri sırasıyla yollar.Linkte,her bir yön ayrı bir hat olabileceği gibi ,ortak kullanılan bir hatta olabilir.Yani gönderici ,dönüşleri aynı hattan alır.Bir linkteki veri akışının kontrolünü için gerekli sinayllerden biri saat (clock) sinyali,veya zamanlama frekansıdır.Hem gönderen hem de alan cihaz bir bitin ne zaman gönderileceğine ya da alınacağına karar verirken bir saat sinyal kullanır.İki çeşit seri bilgi gönderme formatı vardır.


1)Senkron Veri İletimi
Senkron veri gönderirken,sistemdeki tüm cihaz ya birisinin ürettiği ya da dışarıda bir  cihaz tarafından üretilen clock saat sinyalini kullanırlar.Gönderilen her bit clockun geçişinde  (yükselen veya alçalan kenarından) sonraki belirli bir zamanda gönderilmektedir.Aynı zamanda alıcı da gelen biti okumak için clock geçişlerini kullanır.
Senkron veri göndermede ,bit gönderimini başlatırken yada bitirirken çeşitli sinyaller kullanır.Bunlar start stop bitleri olabileceği gibi özgün sinyallerde olabilmektedir.
Senkron haberleşmede donanımlar arası uzaklık 15 feet ve daha kısa olmak üzere kablo kullanılır.Onun için donanımlar arası mesafe eğer uzun mesafeli ise uygun olmamaktadırAyrıca bu durumda senkron veri iletimi , clock sinyalinin iletimi parazit nedeniyle bozulduğu için pratik değildir.




2)Asenkron Veri İletimi
Asenkron veri iletiminde donanımlar arası clock sinyali bulunmamaktadır.Bunun nedeni her bir taraftaki cihaz kendi sinyalini sunmaktadır.Ancak, uçların clockfrekanslarında anlaşmaları ve clocklarında uyumlu olmaları gerekir.İletilen her baytta saatleri eşlemek üzere bir Start ve gönderilen dataların bittğini belirtmek üzere bir veya daha fazla Stop biti bulunmaktadır.
Asenkron veri iletiminde bulunan cihazlar,pc,modem,gömülü sistemler gibi Rs-232, Rs-485 gibi portlar.
Bir asenkron veri gönderirken transfer sırasında clock sinyalini her iki taraf ayarladığı için bu çeşitli formatlarda olabilmektedir.Bunların en yaygın olarak kullanı olan 8-N-1 dir.Gönderici donanım her bir gönderdiği baytı, 1 adet Start bitini takiben 0 nolu bitten (En az anlamlı -LSB:least significant bit-) başlayarak 8 veri biti ve 1 adet Stop biti olarak yollar.Yukarıdaki Şekil...

Yukarıda örnek olarak 8-N-1 ifadesinde ,N iletimde parite biti kullanılmadığını belirtmektedir.Ancak donanımlar arasında seçeceğimiz transfer formatında parite çift,tek,iz ya da boşluk (Even,Odd,Mark,Space) olabilmektedir.
Çift(Even) parite,parite bitinin kendindeki ve veri bitlerindeki 1’lerin toplamı sayısının çift olmasını sağlayacak şekilde set edildiğini belirtir.Tek(Odd) parite ise ,aynı şekilde 1’lerin  toplam saysının tek olmasını sağlayacak şekilde set edilmeketedir.İz parite (Mark) ve boşluk (Space) parite sabit parametrelerdir.İz parite daimi olarak 1’dir ve boşluk parite de 0’dır.Böyle oldukları için iz ve boşluk pariteleri hata göstergesi olarak kullanışlı olmamaktadır.Örneğin başka bir format olan 7-E-1 formatını ele alalım.Gönderici 1 Start bitini takiben 7 veri biti,1 parite biti ve 1 Stop biti gönderir.
Data Biti
Çift (Even) Parite Biti
Tek(Odd) Parite Biti
0000000
0
1
0000001
1
0
0000010
1
0
0000011
0
1
0000100
1
0
1111110
0
1
1111111
1
0


Bir alıcı ile verici arasındaki transfer parametresi kadar önemli olan bir diğer parametre ise baudrate olup saniyede iletilen veriyi ifade eder


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Soru ve Cevaplarla Kompanzasyon

Aktif Güç Nedir,Reaktif Güç Nedir

Sinusoidal AC dalga şekli, Tepe, ortalama, efektif(rms), değer tanımları...